25 + 1 tipp egyetemistáknak

Alexandra kérdezte instagramon, hogy van-e valamilyen új gondolatom vagy tapasztalatom az egyetemi léttel kapcsolatban. Először azt aka...Alexandra kérdezte instagramon, hogy van-e valamilyen új gondolatom vagy tapasztalatom az egyetemi léttel kapcsolatban. Először azt akartam mondani, hogy nincs, de aztán végigmentem mindenen, amit eddig TO-s néniként tapasztaltam és eszembe jutott még egy pár dolog. Egészen pontosan 26. 💁 Három részre szedtem őket, íme:

5 jó tanács:
1. Az egyetem honlapja
A honlap egészen biztosan ordbitálisan gáz lesz és soha semmit nem fogsz tudni megtalálni a legördülő menükben. Javaslom az egyetem neve + kar neve + keresendő kifejezés megguglizását.

2. A tanárok
Olvass utána a tanároknak és az óráknak az egyetemi facebook csoportodban és a markmyprofessoron. Így is érhet meglepetés, de a rosszabbakat elkerülheted. Ja, és még egy dolog: lesznek olyan tanárok, akiket soha nem fogsz elérni e-mailben, és csak személyesen tudsz velük beszélni - már ha sikerül őket elcsípned. 

3. Kávé és ebéd
Járj utána, hogy hol tudsz kávézni/ebédelni a kampuszodon vagy a környékén! Nálunk a BTK-n létezik az a csoda, amit Műhely kávézónak hívnak, itt lehet kapni a legjobb kávét és reggelit/ebédet.

4. Mit vigyél magaddal az órákra?
Általában? Az egész félév során szükséged lesz egy (azaz 1 darab) kitéphető lapos füzetre (ebbe fogod írni az összes órán a jegyzeteket), egy pár tollra és végtelen türelemre. Aztán persze a tanárok megmondják, hogy milyen könyvet kell beszerezned, de általában minden tananyag letölthető online - én ezért mindig vittem magammal tabletemet, amin aztán a saját kis könyveimet olvastam unalmas előadások alatt -, ha meg nem, akkor ki tudod kölcsönözni a könyvtárból.

5. A Neptun egy kalap 💩
A Neptun csak akkor nem fog működni, amikor kellene. 

5 dolog, amit sokat fogsz hallani:
1. Önök már felnőttek, blablabla...
Ez a mondtat örökre megmaradt bennem, hát milyen dolog így kezdeni egy csoport 18 évesnek az egyetemi bemutatkozást? - gondoltam én ezt anno, és még mindig tartom magam ahhoz, hogy csak attól nem leszel felnőtt, mert egyetemre mész. 
Viszont ma már értem, hogy mi van a mondtat mögött: az egyetem dolgozóinak nincs idejük minden kis gólya kezét fogni, itt már nincs osztályfőnök, aki ismer téged. Az első pár napban elmondják, amit tudnotok kell, aztán szevasz, olvasgasd a honlapot, ha kérdésed és problémád van, menj a tanulmányira. Az egyetemen senki nem fog helyetted megcsinálni semmit - viszont segíteni fognak, de mindenképpen neked kell utánajárni a dolgoknak. 

2. Az én órámról nem lehet késni...
Örök kedvenc. Sosem értettem, hogy ha felnőtt vagyok, tehát mondjuk dolgozom, van gyerekem, máshol is tanulok, vagy csak simán úgy ér véget az előző órám, akkor miért nem késhetek egy óráról vagy előadásról. Persze, jelezni mindig kell a tanárnak, hogy késni fogsz, de akik ezek után is azt mondják, hogy "jó, akkor ne vegye fel hozzám az órát", akkor így mit csináljak?

3. Kettesnél nincs jobb jegy, csak szebb.
Egyetemi éveim mottója. Much wise, so true.

4. Ebben a félévben be fogok járni az előadásokra.
Hahahahahaha, nem fogsz, de azért minden félév elején megfogadod.

5. A vizsgaidőszak alatt felosztom a tanulnivalót, és minden nap elolvasok X oldalt.
Valójában: 10 oldal után feladod, mert annyira unalmas a tananyag, és inkább végignézel két sorozatot, kitakarítod a lakást, végigviszel 6 generációt a Simsben, és majd a vizsga előtti nap/este kezdesz lázas tanulásba.

5 dolog a vizsgákról:
1. Vizsgaidősuck
A téli vizsgaidőszak oltári szívás, mert ha szerencséd van, pont január 6-án lesz vizsgád a legszivatósabb tárgyból, szóval a karácsonyt nem csak evéssel, hanem nyugtalankodással, esetleg még tanulással is töltöd. A nyári vizsgaidőszak sem jobb, de legalább közben lehet napozni.

2. Mintafeladatok
Az utolsó órákon tanárok általában mutatnak mintafeladatokat - amiket aztán nagyon kis cselesen beletesznek az első vizsgába. 

3. Szóbeli vizsga
Szóbeli vizsgára ebéd előtt érdemes menni, mert addigra már a vizsgáztatók éhesek, és nagy rá az esély, hogy nem is hagyják, hogy végigmondd a feleleted, mert mennének enni. Persze ez nem igaz az összes tanárra, de én sok szóbeli vizsgán ezt tapasztaltam.

4. Utóvizsga
Ha nem tanultál, akkor is menj be vizsgára és kérd az egyesed, hogy aztán elmehess utóvizsgázni (az utóvizsga előfeltétele az elégtelen "rendes" vizsga). Ilyenkor még meg is nézheted, hogy hogyan néz ki az eredeti vizsga, sőt, sok helyen még a feladatlapot is megtarthatod, ami aztán jól jöhet a gyakorláshoz.

5. Rossz jegyek
Egyetemen nincsenek rossz vagy jó jegyek (jó jegy: 2!).Valamikor ki fogod tanulni a beledet is és kensz-vágsz mindent, de az csak egy nyamvadt kettesre-hármasra lesz elég, valamikor meg nagyon lazán átolvasod egyszer az anyagot este 10-től hajnali 3-ig, hogy aztán másnap bemenj 8 órára és ötösre vizsgázz. Ne vedd a szívedre, valakitől egyszerűen nem kaphatsz hármasnál jobbat. 

Plusz egy tipp: hogyan írjünk e-mailt?
Amióta egyetemen dolgozom, nincs olyan hét, hogy föl ne tegyem magamnak azokat a kérdéseket, hogy: 
1. Miért nem tud nagyon sok hallgató rendes e-mailt írni? 
2. Miért kell olyan e-maileket olvasgatnom, amibben annyi áll, hogy "nem tudom feltölteni - sent from my iPhone" (válasz: mert ez a munkám, csak közben idegbajt kapok, höhö)?! 

Ezért gondoltam, itt megmutatnom nektek, hogy hogyan is kell kinéznie egy átlagos e-mailnek, amit egyetemi pályafutásod alatt jópárszor el kell majd küldened. 

Megszólítás (Kedves / Tisztelt + teljes név!, címzettje válogatja. A tanárok egyébként nagyon háklisak a fokozataikra, erre figyelj!)

Ha tanárnak írsz, kezdd azzal, hogy melyik órájára jársz! XYZ-vel kapcsolatban írok. Ezt meg ezt szeretném kérdezni / ez meg ez a bajom.
Itt kifejted, hogy mi a kérdésed, bajod, történt-e már valami az ügyben, ha igen, mi.

Köszönettel / üdvözlettel:
Neved
Neptun kódod

Ennyi. Rövid, tömör, de leírsz benne mindent, amit szeretnél megtudni. Figyelj a stílusra és a hangnemre, ne tegezz le senkit sem, hacsak nem mondta külön a tanárod - nem messengeren beszélgetsz egy barátoddal, hanem az egyetemen szeretnél elintézni egy hivatalos ügyet. Megszólítás és aláírás mindig kell - MINDIG. Az aláírásodban szerepeljen a teljes neved és a Neptun kódod, hogy könnyen megtaláljanak a rendszerben, illetve utólag is elő lehessen keresni a levelezést.
És ami még nagyon fontos: mielőtt elküldöd a leveled, olvasd át! 

Ha kapsz választ, szuper, ha visszaírsz annyit, hogy köszönöm - ezzel máris szereztél egy pluszpontot a TO-s néniknél és szebbé tetted a napjukat (nem viccelek. Én már csak az ilyen dolgoknak is tudok örülni a munkahelyemen).

Ennyi lenne, ami még eszembe jutott, remélem, hasznotokra válik. A 2016 szeptemberi EGYETEMI ÚTMUTATÓMAT ide kattintva érhetitek el, érdemes azt is átnézni, ha ősztől egyetemisták lesztek.

Mindenkinek hajrá, aki szeptemberben kezd / megy vissza a következő félévre! 
Kíváncsi vagyok a ti tapasztalataitokra is, ti még mit tennétek ehhez a listához?
💪📚📝

You Might Also Like

0 megjegyzés

Thank you for stopping by!