DIY: Dry shampoo

I have tried so many dry shampoos but never been truly satisfied with the results - except maybe for the Colab dry shampoo which is not ...


I have tried so many dry shampoos but never been truly satisfied with the results - except maybe for the Colab dry shampoo which is not available outside the UK, so that doesn't really count.

My mane problem is that they only make my hair look OK for a few hours (no matter when I put the stuff on - the night before or in the morning) then they weight it down and make it look very limp. Trust me when I say that I tried everything to make them work, thinking that it had something to do with my technique of application, the amount or the constellation of the stars - but no. 

So a few months ago, when I bought my first packet of clay to make face masks with, I thought I would try to use some clay on my hair. I've seen gazillion DIY dry shampoo recipes and I knew that lots of them used clay for its oil absorbing properties (and cocoa powder - brrrrr), so why shouldn't I try it?

It works so much better than any dry shampoo I tried before. Initially I though it would cause itchiness and dryness but after 7 months of use, I haven't experienced any of those.

How to make it
Make as much or as little as you'd like, especially if you are making it for the first time. You will need:

• cornstarch
• white clay / red clay / Montmorillonite (green clay)
• a mortar

I am not quite sure about the measurements, but I always start with a heaped spoonful of cornstarch, then add 3 teaspoons of clay (one of each). You definitely don't need three types of clay, I use them because I have them at home. I think Montmorillonite works best on my hair but it's the most drying out of the three - if you are only using that, maybe add a little less? Some recipes say that you can add a few drops of essential oils too.

Once it's all in the mortar, grind them together, pour it into a container of your choice, and you are done.

How to use it
Using this dry shampoo is a little bit messier than using the canned versions as you have to apply it with a makeup brush. Pour some in your hands or a lid, swirl the brush around in it, tap off excess and apply it to your roots. I usually do it at night before going to bed and brush it off in the morning.

Ever since I started using this dry shampoo I try to deep cleanse my scalp every now and then. I suggest you do the same too, no matter what products you put on your hair - it gets rid of any possible product buildup and makes your hair feel like... new? Buttery? Absolutely gorgeous? When I did it for the first time I couldn't stop touching it because it felt and looked so much better.

Let me know if you give this dry shampoo a go - or tell me which dry shampoos worked for you. 👩


Már annyi száraz sampont kipróbáltam, de egyikkel sem voltam maradéktalanul elégedett - kivéve talán a Colab száraz sampont (amiből egyébként még mindig őrzök egy flakonnal a szekrényemben két évvel ezelőttről), de az Anglián kívül nem igazán elérhető, szóval nem számít.

Mindegyikkel az a problémám, hogy egy pár óra után egyszerűen borzalmasan néz ki a hajam - elnehezül, lelapul, rossz hozzányúlni. Nem mintha nem próbáltam volna ki minden lehetséges felviteli módszert. Egy ideig biztos voltam, hogy nem jól csinálok valamit, de mindenféle technikát és praktikát bevettem, amit az internet javasolt - és semmi sem működött (talán valamilyen áldozatot kellett volna bemutatnom?).

És itt jött képbe az agyagpor. Eredetileg arcmaszkokhoz vettem, de gondoltam, hogy kipróbálom egy házi készítésű száraz samponhoz is, mert hát annyi ilyen DIY receptet láttam, amiben volt agyag (meg kakaópor is, ami számomra még mindig egy kétséges összetevő ilyen DIY dolgokban, főleg nyáron, értitek... ☕) - annyira rossz csak nem lehet, ugye?

Hát nem lett rossz. Annyira nem, hogy most már több, mint fél éve használom minden másnap, sokkal jobban bevált, mint bármilyen bolti verzió, amit eddig próbáltam. Eleinte féltem, hogy nagyon fog szárítani és tiszta korpa leszek tőle, de eddig semmilyen problémám nem volt vele.

Elkészítés
Elsőre szerintem érdemes kevesebbet csinálni és kitapasztalni az arányokat. Ami kelleni fog hozzá (minden alapanyagot Cosmio webshopból rendeltem [link]):

• kukoricakeményítő
• fehér agyag / vörös agyag / Montmorillonit (zöld) agyag
• mozsár vagy valami, amiben jól át tudod keverni


Én három kanál kukoricakeményítőt szoktam összekeverni három kanál agyaggal (mindegyikből egy kanállal). Nem kell három agyagot venned, nekem legjobban a zöld vált be, ami egy kicsit jobban szárít, mint a másik kettő - ha azt használod, szerintem 2 púpozott kanál is elég lehet. :) Ezt jól átnyomkodom a mozsárban (a kukoricakeményítő hajlamos csomósodni, igazából emiatt kell jól átkeverni), beleöntöm a kis tartómba, és kész is. Keverésnél lehet pár csepp illóolajat is hozzáadni, de én nem mindig szoktam.

Hogyan használd
Ez a verzió egy picikét porolósabb (you don't say), mint a flakonos száraz samponok, ezért én a fürdőszobai csap fölött szoktam feltenni egy nagyobb púderecset segítségével, szigorúan csak a hajtövekre. Öntök a tenyerembe / nagyobb tégelybe egy picikét, megforgatom benne az ecsetet és mehet a hajra. Általában mindig este "samponozok", reggel pedig kifésülöm a maradékot a hajamból (ha pedig nagyon gáz a helyzet, reggel is teszek föl egy picit a kritikus területekre).

Amióta ezt a száraz sampont használom, igyekszem pár hajmosás után (kb. kéthetente) beiktatni egy jó kis mélytisztító mosást is. Érdemes kipróbálnotok, és nem csak akkor, ha száraz sampont használtok - megtisztítja a fejbőrt és a hajat mindenféle terméklerakódástól. Amikor először mostam így hajat, nagyon sokáig nem hittem a szememnek, annyira látványos volt a változás: selymes, puha, jó tartású lett a hajam, semmi lelapulás és unalmasság.

Írjátok meg a bejegyzéseknél, ha esetleg kipróbáljátok ezt a száraz sampont - vagy azt, hogy nektek melyik vált be és miért. 👩

You Might Also Like

3 megjegyzés

 1. A drogériás, olcsóbb szárazsamponok engem nem győztek meg, drágábbakat pedig nem próbáltam. Szégyen, nem szégyen, néha szoktam babahintőporozni, ha nagyon rossz a helyzet. Agyagos pakolást pár napja próbáltam először az arcomon, és nagyon tetszett az eredmény. Nekem most semmi sincs itthon ehhez a DIY-szárazsamponhoz, de nagyon tetszik, szeretném kipróbálni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én is sokáig hintőporoztam, egy ideig a legjobb a hintőpor + flakonos száraz sampon volt, de az sem vált be huzamosabb ideig. Örülök, hogy tetszik :) Ez a megoldás ráadásul olcsó is, egy zacskó agyag olyan 500 forint körül van, a kukoricakeményítő pedig... 200? Szóval 700 forintból kihozol egy jó félévre elegendő mennyiséget. :)

   Törlés
 2. Ez szuper! Főleg mióta frufrum van elég sok szárazsampont használok el, és eddig csak a Batiste vált be, de szerintem ezt kipróbálom! ��

  VálaszTörlés

Thank you for stopping by!