Recipe: bread sauce

GUEST BLOGGER: M  This recipe is brought to you by M., and let me tell you: this bread sauce i...

GUEST BLOGGER:

This recipe is brought to you by M., and let me tell you: this bread sauce is the greatest thing that can happen to any stale bread. And your meats. And your tummy. 

Bread sauce is a very old traditional British recipe. In fact, it dates from the Middle Ages. It is very simple and much tastier than you might first think. It goes very well with roasted meats at Christmas time, especially if the meat is overcooked. It can even be used in a sandwich to replace butter or mayonnaise. 

Ingredients 
1. 500ml milk 
2. 1 onion 
3. 4 cloves 
4. 2 bay leaves 
5. Handful of peppercorns 
6. Half a loaf of stale bread, crusts taken off. (150-200g bread for the recipe) 
7. Butter 
8. Nutmeg (optional) 

Directions 
1. Peel and chop the onion into quarters, and place into a pan with the cloves, bay leaves, peppercorns and a little salt. 
2. Put onto a low heat with the milk and let it warm gently. This should take 10-15minutes, be patient and don't let the milk boil. 
3. Cover with a lid/plate and leave to infuse off the heat for at least 15 minutes, but the longer the better. 
4. Strain the mixture and discard the onion and spices. 
5. Place the milk back on a low heat and add the bread. 
6. Heat and stir often until the bread and the milk combine. Add a knob of butter and grate the nutmeg if using. 
7. Check the seasoning, normally some salt is required. 

If the mixture seems thin, don't worry as it will thicken as it cools. Leave to rest and serve either warm or at room temperature with roasted meats!




Ahhh, a kenyérszósz (vagy ahogy most olvasom, kenyérmártás)... a legjobb dolog, ami a túl száraz húsokkal történhet. M receptje: 

Hozzávalók
1. 500ml tej 
2. 1 fej vöröshagyma 
3. 4 db szegfűszeg 
4. 2 babérlevél 
5. Egy maroknyi egész bors 
6. 150-200g száraz kenyér (vágjuk le a héját) 
7. vaj 
8. szerecsendió 

Elkészítés 
1. Negyedeljük fel a hagymát, tegyük egy lábasba a szegfűszeggel, babérlevéllel, borssal és egy kevés sóval 
2. Alacsony hőmérsékleten melegítsük a tejjel, 10-15 percig. Ne hagyjuk a tejet felforrni! 
3. Fedő alatt hagyjuk állni legalább 15 percig, de még jobb, ha tovább. 4. Szűrjük le, dobjuk ki a hagymát és a fűszereket. 
5. Tegyük vissza a tejet alacsony hőmérsékletre és adjuk hozzá a kenyeret. 
6. Kevergessük, ameddig össze nem áll a szósz. Adjunk hozzá egy kis darab vajat és reszeljünk bele egy kevés szerecsendiót. 
7. Kóstoljuk meg és sózzuk ízlés szerint. 

Ne aggódjunk, ha túl hígnak tűnik, ahogy hűl ki, úgy less egyre sűrűbb. Fogyasszuk melegen vagy szobahőmérsékleten húsokkal/sültekkel, vagy tegyük szendvicsekbe majonéz helyett (már ha marad....)

És akkor egy kis angol "roast dinner": sült csirke, baconbe csavart kolbász (pokrócos malacok), tepsiben sült krumpli, tepsiben sült répa (rozmaringgal), kenyérszósz.

👌

You Might Also Like

0 megjegyzés

Thank you for stopping by!