Recipe: Bonbons with 3 different fillings

I really enjoy making bonbons - for an impressive homemade gift, they are easy to make and you get to lick lots of melted chocolate du...I really enjoy making bonbons - for an impressive homemade gift, they are easy to make and you get to lick lots of melted chocolate during the process. I got into making bonbons last Christmas, so this year I bought proper-ish moulds* from Ikea (I think it's from their 2016 winter collection) - I won't open my own bonbon factory with these (not yet) but they do the trick and are the right size. If you see them, grab them while you can and please buy me another set. Thanks! 

* if you don't have bonbon moulds, small, silicone ice cube moulds work just fine. 

This year's bonbon fillings were: caramel, vanilla crumble, gingerbreads, all in a milk chocolate shell. Here is how I made them (spoilers: I measure with my eyes, not with my scale. Sorry!).

Chocolate shell

Melt your milk chocolate - I used ca. 100 grammes per mould - and pour some in the shapes. I like to spread the chocolate with a little plastic ice cream spoon, making sure that the sides are all covered. Tap it against your counter. Chill until firm. Put your fillings in, chill again if you are working with things like caramel sauce. Cover with melted chocolate, tap against counter to get rid of air bubbles and chill again.
When they are done, pop them out, eat the ones that are cracked and pack the rest. ;)

Caramel sauce

Ingredients:
- sugar (I usually go for 5 spoonfuls of sugar + 5 spoonfuls of water)
- water
- milk
- butter

Bring the sugar and water to a boil and wait until it's golden brown. I once read that you shouldn't stir but shake the pan - I find it depends on the pan I'm using. So once you have your caramel, add a tiny bit of milk and teaspoonful of butter, stir, take it off the heat and let it cool in a little bowl. Your caramel sauce should be creamy and shouldn't set. Let it cool before you start filling your bonbons, otherwise, it might melt them.

Vanilla crumble 

Ingredients:
- soft butter
- flour
- vanilla sugar
- vanilla beans

In a bowl, mix all ingredients and make the crumble mixture. Put it in a frying pan and toast until golden brown. Combine your crumble with some buttercream (or cream!) and let it chill before filling the bonbons.

Gingerbread 

Ingredients:
- soft butter
- flour
- vanilla sugar 
- gingerbread spice mix

It's exactly like making the vanilla crumble but instead of using vanilla beans we are adding gingerbread spice to it. Once it's toasted, mix with your buttercream (you could also add some honey).Szóval: BONBONOK! Idén vettem egy rendesebb formát az Ikeában (a 2016-os karácsonyi kollekció része volt), amivel a saját bonbongyáram még nem fogom megnyitni, de ami késik, nem múlik. Háromféle tölteléket készítettem, mindengyik tejcsokival van bevonva, a kedvencem pedig a vaníliás lett. Recept alul, szexi kép felül.

Bevonat

Én mindenhez tejcsokit használtam, amit vízgőz fölött megolvasztottam. Ha jól emlékszem, nagyjából egy tábla csoki (100 gramm) kellett egy formához. A megolvasztott csokival kitöltöttem a formákat, ügyelve arra, hogy minden oldalon egyformán vastag legyen a csokiréteg. Egy párszor érdemes a konyhapulthoz ütögetni a formát, hogy egyenletes legyen a csoki mindenhol. 
Hagyjuk megszilárdulni, közben el lehet készíteni a töltelékeket. Ha megszilárdult, mehet bele a töltelék, én ilyenkor is szoktam hagyni állni egy picit, és majd erre megy az utolsó adag olvasztott csoki. Ilyenkor meg pláne figyelni kell arra, hogy a csoki mindenhova jusson és összeérjen minden oldalon. Megint párszor a pulthoz ütögetjük és mehet a hűtőbe.
Én egy éjszakát hagyom őket állni, már csak azért is, mert este állok neki bonbonozni. Ha kész, ki lehet őket pattintani, a megrepedteket megenni, a többit pedig becsomagolni. :)

Karamell

Hozzávalók:
- cukor (nálam ez 5 púpozott kanál cukor - 5 kanál víz)
- víz
- tej
- vaj

A cukor és a víz mehet egy lábasba és ha a cukor felolvadt, magasabb hőfökön karamellizáljuk. Egyszer azt olvastam, hogy nem kell kevergetni, csak rázogatni, nálam ez mindig az edénytől függ. Ha elértük a megfelelő színt, kapcsoljunk alacsonabb hőfokra, és mehet bele egy löttyintés tej és egy jó nagy kiskanálnyi vaj. Jól elkeverjük, majd egy edénybe öntjük, ahol hagyjuk kihűlni egy kicsit.
Mivel ez egy karamell szósz, nem szabadna belekötnie az edényedbe - ha gyorsan szilárd lesz, több vaj kell a következő adagba. 

Vaníliás morzsa

Hozzávalók:
- puha vaj
- liszt
- vaníliás cukor
- 1 rúd vanília magjai

A hozzávalókat öntsük egy tálba és morzsáljuk össze őket (ez az angolok crumble-je). Serpenyőben pirítsük aranybarnára, majd egy tálban keverjük össze egy kis vajkrémmel (vagy csak simán tejszínnel). Hagyjuk kihűlni egy kicsit, és már mehet is a bonbonokba.

Mézeskalács

Hozzávalók:
- puha vaj
- liszt
- vaníliás cukor
- mézeskalács fűszerkeverék

Pontosan úgy kell elkészíteni, mint a vaníliás morzsát, csak vanília magok helyett mézeskalács fűszerkeveréket használunk hozzá. Ha megpirult, ezt is keverjük össze egy kis vajkrémmel, és adhatunk hozzá egy kis mézet is.

🍫

You Might Also Like

0 megjegyzés

Thank you for stopping by!