Egyetemi útmutató

Lassan kezdődik az év az egyetemeken is, én pedig a múltkor az elsőéves testvéremnek tartottam gyorstalpalót az egyetemmel kapcsolatban. D...

Lassan kezdődik az év az egyetemeken is, én pedig a múltkor az elsőéves testvéremnek tartottam gyorstalpalót az egyetemmel kapcsolatban. De ha már neki elmondtam azokat a dolgokat, amiket az elmúlt három évben tanultam meg, nektek miért ne mondanám el? Szóval így született ez az egyetemi útmutató, ami remélhetőleg segít majd eligazodni a tanulmányaid során. :)


Egyetemi tájékoztatók és hivatalos anyagok

Először is, csatlakozz az egyetemi szakod Facebook csoportjaihoz! Érdemes csatlakozni korábbi csoportokhoz is, ahol a felsőbb évesek is tudnak válaszolni a kérdéseidre, illetve kérhetsz tőlük jegyzeteket is. Nálunk minden a csoportokban történt, innen értesültünk először mindenről (de tényleg mindenről). Ha még nem csatlakoztál a szakod csoportjához, most hagyd itt ezt a bejegyzést és keresd meg őket Facebookon!

Másodszor: szedd össze az összes hivatalos tájékoztatót, amit az egyetem kiadott. Hiába jó a Facebook csoport, lehet, hogy valaki téves információt oszt meg, vagy menet közben változik valami, ilyenkor pedig jó egy hivatalos, az egyetem/kar által kiadott dokumentummal konzultálni (so official, much grown up).

Hivatalos tájékoztató alatt a következőket értem: 
  • a tanév rendje: időszakok, szünetek, vizsgajelentkezések, tárgyfelvétel ideje, stb.
  • hasznos tudnivalók: ez nálunk egy hosszabb dokumentum, ahol napokra le van bontva a félév és jelölték rajta a határidőket: tárgyfelvételi időszakok kezdete és vége, különböző dokumentumok leadásának határideje, munkaszüneti napok, utólagos tárgyfelvétel vége, egyszóval: MINDEN ebben az egy dokumentumban van (legalábbis a BTK-n). Ha a te egyetemeden is van ilyen - és biztos vagyok benne, hogy van-, keresd meg, töltsd le, olvasd át és ha bármi kérdésed van, először itt nézd meg. Én mindig lementettem a telefonomra a legfrissebbet, így nálam volt, ha kellett.
  • tanegységlista: a szakodhoz tartozó tárgyak, féléves lebontásban. Ezen szerepel, hogy melyik félévben milyen tárgyakat kell teljesítened (és hogy páros/páratlan félévben lesznek-e meghirdetve az órák) kötelezően, hogy milyen tárgyakból választhatsz, a kreditértékek, és hogy összesen mennyi kreditet kell teljesítened a képzésed alatt (a kreditekről majd később). A tanegységlista alapján tervezheted a tanulmányaidat és veheted föl a tárgyaidat (érdemes egyébként mindig a tárgy kódjára keresni a rendszerben, nem pedig a nevére). Elsőre egyébként tök ijesztőnek tűnik majd ez a lista, de hidd el, nem az. Ha a tanegységlista szerint „élsz”, semmi meglepetés nem érhet.
  • hallgatói követelményrendszer, szexibb verzióban HKR: a HKR a legjobb dolog álmatlanság ellen. Ez tartalmazza az összes rád és az egyetemre vonatkozó rendelkezést, legyen az tandíj, vizsgafelvétel, hiányzások, stb. Ezeket a csodás dokumentumokat az egyetem, illetve a kar oldalán fogod megtalálni. Tudom, hogy ez egyetemek honlapjai halandó ember számára egyszerűen érthetetlenek, de a jól bevált Google + kar neve + keresendő kifejezés nem fog cserbenhagyni. SOHA. Tehát ha a dékán elérhetősége, a tanulmányi osztály nyitva tartása vagy a tanegységlista kell: GOOGLE. 
Ha ezeket a dokumentumokat lemented a gépedre, nagy baj már nem érhet. Ha már a hivatalos dolgokról beszélünk, érdemes megnézned, hogy ki a szakoddal foglalkozó tanulmányi osztályos/hivatalos előadód. A TO-s előadód tud neked segíteni szinte mindenben: neki kell leadnod a különböző kérvényeidet, nála tudsz órát leadni és felvenni, abszolválni, stb. Pro tip: ha bármilyen kérdésed merülne fel, amire „hivatalos” választ szeretnél, vagy nem igazodsz el a különböző tájékoztatók között, írj az előadódnak e-mailt, ha pedig olyan, nyugodtan hívd fel őket.

Mi mást kell még tudni az egyetemről?
Ja igen, kreditek.

Kreditek

Nálunk a BTK-n a hat féléves alapszakon 180 kreditet kellett teljesíteni, ez nálunk alapozó tárgyakból (filozófia, fújj), a szakhoz tartozó tárgyakból, minor/specializáció tárgyaiból, szakdolgozatból és szabadon választható kreditekből jött ki (ez valószínűleg neked is így lesz; és ha a tanegységlistát megtanulod értelmezni, ott minden le van írva. MINDEN.)

Ebből az következik, hogy egy félévben átlagosan 30 kredit körül kellett fölvennünk tárgyakat, állami finanszírozás megtartásához pedig két félév alatt kellett 27 kreditet teljesítenünk.

Ez eddig tök jó, de ezzel kapcsolatban figyelned kell:
1) a szabadon választható tárgyak felvételére. Ugyanis ha összeadod, nagyjából 170 kredit jön ki a tanegységlistában leírt tárgyakból, tehát nagyjából 10 kreditet kell még fölvenned az egyetem/kar órái közül. Járj utána, hogy ki/mit ajánl szabadon választhatónak és hogy a te szakodon mennyit kell teljesítened!

2) a rejtett finomságokra, mint a nulla kredites testnevelés. Hála istennek a bölcsészeket nem zaklatták ezzel, de tudom, hogy más egyetemeken kötelező teljesíteni egy vagy két félév sportkurzust. Brr.

3) a túlfutásra. Költségtérítéses képzésben 180+10% kreditet teljesíthetsz, ami 198 kreditre jön ki. Tehát nem kell aggódnod, ha egy tárgyad nem sikerül elsőre, felveheted még egyszer (meg még párszor) a következő alkalommal. Tehát ha mondjuk fölveszel egy három kredites tárgyat, de nem sikerül átmenned a vizsgán és a pótvizsgán sem, felveheted a következő félévben, de ugyanúgy az elhasznált kreditjeid közé fog kerülni, szóval 2*3 kreditedbe fáj mondjuk a hangtan teljesítése a sima 3 kredit helyett.
198 kredit teljesítése után iszonytató kreditárak vannak, szóval tartsd fejben, hogy hány kreditet teljesítettél "pluszban", így nem érhet meglepetés. :)


Órák, vizsgák és könyvek


Végre elértünk a dolgok tanulmányi részéhez. :) Ami még az "adminisztratív" feladatokhoz kapcsolódik az órákkal kapcsolatban, az a regisztrációs időszakok leosztása és jelentése, de úgy vettem észre, hogy ezt egyeteme válogatja, szóval ebbe most nem megyek bele - ráadásul ez az infó megtalálható a hasznos tudnivalók között. :)

Szóval: órák és vizsgák
Mivel ezt tanára és egyeteme válogatja, ki tudja, nálatok mi lesz. Lehetnek látogatásköteles előadások, tömbösített órák, és ugye a kötelező szemináriumok. Érdemes minden félév elején bemenni az első órá(k)ra, és meghallgatni, hogy mik lesznek a követelmények, be kell-e járnod, aztán meglátod, hogy a hétfő reggeli fél kilences előadás mennyire jön be... :)
A vizsgákról/tárgy teljesítésének feltételéről is általában az első órán esik szó. Szemináriumoknál ez általában vagy dolgozat vagy beadandó, előadásoknál általában teszt vagy szóbeli vizsga.
Ha már itt tartunk, egy pár szó a vizsgafelvételről: nálunk egy rendes vizsgaalkalmat lehetett felvenni + a pótvizsgát, ha nem sikerült az előző, mindezt fizetés nélkül. Lehet, hogy nálatok fizetni kell a pótvizsgáért, de ez benne van a HKR-ben, nézd meg ott vagy kérdezd meg másoktól :). Ugyanitt érdemes utánajárni, hogy meddig lehet felvenni és leadni vizsgát (24 vagy 12 órával az időpont előtt, stb.), illetve hogy hány alkalommal vizsgázhatsz egy tárgyból a képzésed során.

És akkor majd itt jön képbe újra a Facebook csoport, ugyanis onnan tudhatsz meg mindent a vizsgákról és a tárgyakról igazán. Mi mindig onnan szedtük le a korábbi vizsgákat és az előadások anyagait, és itt ment a tankönyv biznisz is. Mert bizony, Facebook csoport a legjobb hely arra, hogy eladd az egyszer kinyitott tankönyvedet az alsóbb évfolyamon valakinek.

Végezetül pedig: adj vissza!

Ebben a szellemben született ez a bejegyzés is. Ha egy tárgyból szuper jegyzeteket készítettél, ha megvan egy nehezen megszerezhető könyv pdf-ben, ha van egy vizsgalapod a helyes válaszokkal, vagy csak emlékszel, hogy milyen témák voltak a vizsgán: töltsd fel Facebookra! Ha neked már úgysem kell, más miért ne használhatná xy tárgyból a jegyzeteidet, vázlatodat, vagy a kijavított vizsgádat? :) Pláne, ha te is használod az elődeit által összerakott anyagokat.

És ezzel a gondolattal a végére is értünk a bejegyzésnek, én megosztottam veletek mindent, amit az elmúlt három évben tanultam és amire a munkám során rálátást nyertem. Remélem, hasznos lesz számotokra ez az útmutató, ha még eszembe jutna valami, később bővítem a bejegyzést.

Ha kimaradt volna valami vagy kérdésetek lenne, írjátok meg a hozzászólásoknál, és sok sikert és kitartást minden friss (és már nem olyan friss) egyetemistának! :)


You Might Also Like

0 megjegyzés

Thank you for stopping by!